Kapat
L İ N A     T I P
M E R K E Z İ
344 54 62

Özel Lina Tıp Merkezi

  • Konuma Git
  • Hafta içi 9:00 ile 18:00 Hafta Sonu 09:00 ile 14:00

Elektrik Stimulasyon

Elektrik Stimulasyon

Elektrik Stimulasyon


Elektroterapi uygulamasının amacı, ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmak, vücut işlevlerini iyileştirmektir. Tıbbın en önemli ve diğer alanlarıyla en ilişkili branşı olan fizik tedavi ve rehabilitasyon, vücudun tümü ile ilgilenmektedir.

Elektroterapi uygulamasının amacı, ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmak, vücut işlevlerini iyileştirmektir. Tıbbın en önemli ve diğer alanlarıyla en ilişkili branşı olan fizik tedavi ve rehabilitasyon, vücudun tümü ile ilgilenmektedir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, bel-boyun ağrısı, eklem ağrısı, inme, felç, omurilik hasarı, Parkinson ve MS rehabilitasyonu, romatolojik rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, sporcu sağlığı gibi alanlar ile doğrudan ilişkili bir branştır. Yani tıbbın diğer branşları ile işbirliği içerisinde çalışır, tıbbın diğer branşlarını destekler ve tamamlar. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, hastalığın durumuna ve hastanın fiziksel kapasitesine göre farklı tedavi seçeneklerine sahiptir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, hastaların ağrılarının kesilmesi, işlevini kaybetmeye yüz tutmuş organlara işlevinin kazandırılması ve cerrahi operasyonun ardından hastanın hızlı bir şekilde iyileştirilmesi için tedavi yöntemleri belirler. Elektroterapi yöntemi de fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında oldukça önemli bir iyileştirme yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Fizik Tedavide Elektroterapi Ne İçin ve Ne Kadar Kullanılır?
Çok yaygın bir kullanım alanı olan elektroterapi tedavisi, kronik ya da akut ağrılı hastalıklarda kan dolaşımını artırmak, kas spazmını çözmek, ödemi azaltmak ve yok etmek ile ağrı kesici etki oluşturmak için kullanılır. Vücudun elektroterapi uygulanacak bölgesine direkt düşük şiddette bir akım verilir ve böylece duyu sinirlerinin uyarılması sağlanarak ağrı taşıması önlenir. Genellikle 20-30 dakika sürer. Kesinlikle uzman bir hekim ve fizyoterapist tarafından uygulanması gereken eletroterapi uygulaması, hiç çalışmayan kaslar, çalışan fakat tam olarak faaliyet gösteremeyen kaslar ve vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen ağrılar için kullanılır. Elektroterapi uygulamasının amacı, ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmak, vücut işlevlerini iyileştirmektir. Bunun için farklı ve değişik frekanslarda elektrik akımları kullanılır. Yüksek yoğunluktan düşük yoğunluğa doğru hareket etme eğiliminde olan iyonların elektriksel potansiyel farkı, yine iyonların hareket etmesini sağlayacak bir elektrik enerjisini doğurur. Biyolojik kaslar ve sinirlerin iletken özelliği düşünülecek olursa ortaya çıkan elektrik enerjisi, elektroterapi tedavisi ile uygulanan bölgeye canlılık verir. Ancak pek çok değişken parametrenin varlığı düşünülürse doğru sonucu almak için elektroterapi yöntemi, uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır.

 

Elektroterapi cihazları ile basit elektrik akımları ve komplike işlevsel simülasyon (benzetim) uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Elektroterapi cihazları ile ağrıyı kesen TENS akımları ve kası simule edici uygulamalar yapılır. Ultrason ve lazerin tedavi edici biçimde kullanılması tedavi başarısını artırır. Elektroterapiye eklenen girdap banyoları, ses dalgası ve manyetik alan kullanılarak yapılan tedaviler de fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında kullanılabilmektedir.

 
Fonksiyonel Elektriksel Stimulasyon
FES; sinirsel kontrolden yoksun olan kaslarda, fonksiyonel hareket oluşturmak amacıyla elektrik ile uyarılması uygulamasıdır. FES sistemlerinde kaslar değil, kasları besleyen sinirler uyarılmaktadır.

Elektroterapi Tedavisi Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?
Kalp pili kullanan hastalarda elektroterapi cihazlarının uyarıları ile kalp pilinin uyarıları etkilenmesi olasılığı nedeniyle elektroterapi uygulanmamalıdır. Yeterli kooperasyon gösteremeyen hastalarda ve deri duyarlılığının kaybolduğu hallerde etkinliğin saptanması ve doz ayarı mümkün olmadığından, tedavi uygulanamaz. Uygulama bölgesindeki cildin devamlılığının kaybolması halinde de uygulama mümkün değildir. Gebelik durumunda karın bölgesine elektroterapi uygulanamaz.

Kendiniz için en iyi fizyoterapiyi seçin