Düz Tabanlık - Basış Bozuklukları
Ayağın görevlerinden birisi de vücudun yükünü taşımaktır. Ayakta oluşabilecek basış bozukluğu, omurgamızı birinci dereceden etkileyeceğinden duruş bozukluklarını beraberinde getirir. Bu morfolojik bozukluklar genetik, doğuştan olduğu kadar genellikle çocukluk çağında kusurlu yere basma, biçimsiz ayakkabılar giyme sonucu da ortaya çıkabilir. İlerleyen dönemlerde diz, kalça, bel ve sırtta ağrılara sebep olabilir.
Sağlıklı bir ayakta iki tane temel kavis bulunmaktadır. Bunlar, topuk ile ayağın tarak bölgesinde uzanan ayakların iç kenarında bulunan longitudinal kavis ve tarak bölgesindeki transvers kavistir. Sağlıklı ve normal bir basma sırasında longitudinal kavis yere değmelidir. Ayak, her yere basma hareketinde topuktan ayağın ön bölümüne doğru bir esneme hareketi yaparak vücudun yaylanmasını sağlar ve yükü dağıtır. Belden kalçaya kalçadan dize dizden topuğa iletilen vücut ağırlığı ayağın dış kenarı boyunca taşınarak başparmak eklemine iletilir. Bu sistem üzerinde bir aksama olursa ayakta şekil anomalileri ve ağrı meydana gelebilir.
düz tabanlar içe basarak, yüksek kavisliler ise dışa basarak bu sorunu aşmaya çalışırlar. Ayakta yük eşit dağılamayacağından parmak kemiklerinde deformasyon ve ayağın çeşitli bölgelerinde nasırlarda görülebilir. Analiz yapacak kişi, konusunda uzman ortapedist, podiatrist ve podolog olmalıdır. Analiz esnasında kişinin kinetik ve kinematik olarak incelenmesi gerekir. Ekstremite eklemlerinde oluşan açı ve kuvvetler ölçülmeli elde edilen veriler sonucu kişinin yaşam koşulları ve hastanın diyabetik olması, ayakaltında yarasının olması, ameliyat sonrasında yürüme fonksiyonları, sportif performansı, gelişmiş olan nasır ve benzeri cilt problemleri, hastanın kilosu göz önünde bulundurularak kişiye özel tabanlık hazırlanır. Basış durumu